Uskonnot Suomessa -
http://www.uskonnot.fi/yhteisot/view?orgId=137
Tulostettu: 21.03.2019 kello 09.33
Etusivulle  |  Uskonnot  |  Yhteisöt  |  Raportit

Suomen Vineyard -kirkko, Vineyardkyrkan i Finland

muokkaa
Vuosi Jäseniä
2017 50
2016 41
2015 41
2014 29
Ent. Vineyard ry

Taustalla vaikuttava perinne: Tunnustuskuntiin sitoutumaton uuskarismaattisuus

Yhteisön kotikunta: Helsinki

Toiminta-alue: Helsingin alue, Järvenpään alue

Tiivistelmä: Seurakunnan juuret ovat kansainvälisessä Vineyard-liikkeessä. Vineyard-liike sai alkunsa Chuck Smithin 1960-luvulla perustaman Calvalry Chapel -kirkon haarautumana. Cavalry Chapel -kirkon juuret juontavat puolestaan niin sanottuun Jeesus-liikkeeseen. Vineyard-liikkeen toivat Suomeen Cai ja Katja Talvio vuonna 1996 Kanadasta, jossa he olivat osallistuneet Vineyard -seurakunnan toimintaan. Vineyard rekisteröitiin 14.10.1997. Se järjestäytyi uskonnolliseksi yhdyskunnaksi 29.9.2014.

Helsinki Vineyard -seurakunta on itsenäinen karismaattisesti suuntautunut seurakunta. Toiminnassaan se painottaa esimerkiksi käytännöllistä Raamatun arvovaltaa korostavaa opetusta, palvontaa ja ylistystä sekä aktiivista kotiryhmätoimintaa. Tilaisuuksia on kolmena sunnuntai-iltana kuukaudessa (sunnuntaikokoukset ja koulutuspäivät) Helsingin keskustassa Adventtikirkon tiloissa. Lisäksi työmuotoina ovat katumissio ja Alfa-kurssi.

Vineyard-liikkeen piirissä esiintyy myös toimintamuoto, jota kutsutaan "hengelliseksi sodankäynniksi" (spiritual warfare). Siinä korostetaan armolahjojen merkitystä voimana demoneja ja myös ruumiillisia sairauksia sekä vajavuuksia vastaan.

Seurakunnassa ei ole muodollista jäsenyyttä. Helsingissä on 115 jäsentä (2011). Periaatteessa käytössä on uskovien kaste, mutta myös lapsikaste hyväksytään. Seurakuntaa johtaa 7-henkinen pastoritiimi. Myös Järvenpäässä toimii Helsingin Vineyard -seurakunnan perustama seurakunta, johon kuuluu 35 henkilöä (2011).

Alunperin Vineyard -liike on lähtöisin Yhdysvaltojen evankelikaaliselta kentältä. Helsinki Vineyard sijoittuu tyyliltään luterilaisuuden (ks. Kotiryhmäverkosto ry, Hengen uudistus kirkossamme ry) ja kristillisten vapaiden suuntien välimaastoon.

Tiedot päivitetty: 21.05.2018

Linkkejä