Uskonnot Suomessa -
http://www.uskonnot.fi/yhteisot/view?orgId=587
Tulostettu: 06.08.2020 kello 03.51
Etusivulle  |  Uskonnot  |  Yhteisöt  |  Raportit

Suomen Scientologia-yhdistys ry

muokkaa
Scientologi-Föreningen i Finland rf

Taustalla vaikuttava perinne: Modernit liikkeet

Yhteisön kotikunta: Helsinki

Toiminta-alue: Vantaa, Lahti

Tiivistelmä: Amerikkalainen kirjailija L. Ronald Hubbard (1911-1986) perusti Kaliforniassa vuonna 1954 Scientologia-kirkon. Hän oli aiemmin kehittänyt dianetiikaksi nimeämänsä menetelmän, jonka tarkoitus on kehittää ihmisen psyykettä. Dianetiikka muotoutui uskonnolliseksi opiksi, scientologiaksi, joka rakentuu Hubbardin omille kirjoituksille.

Scientologian mukaan ihminen on perustaltaan henkinen olento, thetan, joka on langennut tietämättömyyteen ja materiaan. Ihminen voi päästä tietoiseksi todellisesta olemuksestaan scientologian avulla.

Scientologian käsitys ihmisen olemassaolosta muistuttaa gnostilaisia myyttejä, joissa ihmissielun päämääräksi nähtiin myös aineen kahleista vapautuminen. Käsitys asteittain kohoavista tasoista koostuvasta polusta muistuttaa myös esoteeristen traditioiden initiaatiopolkuja. Esoteriasta poiketen scientologiakirkko kuitenkin tekee aktiivista lähetystyötä ja käyttää systemaattisia menetelmiä jäsenten rekrytoinnissa.

Scientologia-kirkko aloitti lähetystyön Suomessa vuonna 1978. Suomen Scientologia-yhdistys perustettiin vuonna 1980. Se rekisteröitiin 3.3.1983. Yhdistyksen yhteydessä toimivat dianetiikkakeskukset Helsingissä ja Lahdessa. Yhdistys järjestää elämän kehittämiskursseja, luentoja, seminaareja ja sunnuntaipalveluksia. Jäseniä on yhdistyksessä on noin 120 (2011).

Tiedot päivitetty: 17.05.2018

Linkkejä

Lähteet muokkaa

Kirjat

Heino, Harri: Mihin Suomi tänään uskoo, 89-90. Helsinki: Werner Söderström, 1997. 312-318