Uskonnot Suomessa -
http://www.uskonnot.fi/yhteisot/view?orgId=13
Tulostettu: 23.09.2020 kello 19.50
Etusivulle  |  Uskonnot  |  Yhteisöt  |  Raportit

Kristosofinen kirjallisuusseura ry

muokkaa

Taustalla vaikuttava perinne: Esoteeriset liikkeet

Yhteisön kotikunta: Tampere

Toiminta-alue: Heinola, Helsinki, Imatra, Joensuu, Jyväskylä, Kajaani, Karjaa, Kesälahti, Kotka, Kuopio, Lahti, Lohja, Oulu, Pori, Savonlinna, Tampere, Turku, Varkaus

Tiivistelmä: J.R. Hannula (1873-1956) tutustui teosofiaan vuonna 1907 ja Pekka Ervastiin Hannula tutustui vuonna 1912 (Ervast oli Ruusu-Risti -järjestön perustaja ja toimi myös Suomen Teosofisen Seuran ylisihteerinä). Hannula koki hengellisen uudestisyntymisen tammikuussa 1913. Vuodesta 1915 hän omistautui kokonaan teosofiseen työhön eri puolilla maata esitelmöiden ja myyden teosofista kirjallisuutta. Hannula vakuuttui ajan myötä yhä enemmän Ervastin erityisestä asemasta uuden aikakauden opettajana ja viisauden ilmoittajana.

Kristosofian mukaan maailmassa on esiintynyt kolme tietäjää: Buddha, joka ilmensi Logosta Pyhänä Henkenä ja järkenä, Kristus, joka ilmensi Logosta rakkautena ja Pekka Ervast, joka ilmensi Logosta Isänä. Niin ikään kristosofian mukaan Ervastin työtä valmistivat osaltaan Leo Tolstoi, Rudolf Steiner, ja H.P. Blavatsky. Ruusu-Ristin neuvosto kielsi tammikuussa 1938 Hannulaa julistamasta opetustaan Ervastista uutena maailmanopettajana. Neuvosto lähetti tammikuussa ruusuristiläisille ryhmille kirjeen, jossa kiellettiin Hannulaa puhumassa yhdistysten tilaisuuksissa. Kaikki yhdistykset eivät kuitenkaan noudattaneet tätä kehotusta.

Pekka Ervastin kannatusliiton ensimmäiset kesäkurssit pidettiin heinäkuussa 1942 Tampereella. Hannula jatkoi myös sodan aikana esitelmöintiä. Ennen kuolemaansa Hannula antoi Terttu Nurmen, Väinö Lehtosen ja Alma Allinniemen tehtäväksi jatkaa kristosofista työtä.

Kristosofinen kirjallisuusseura ry perustettiin 6.1.1966 (rekisteröity 19.1.1966) jatkamaan Pekka Ervastin kannatusliiton työtä ja edistämään kristosofisen kirjallisuuden levittämistä. Vuorisaarnalla on keskeinen sija kristosofisessa opetuksessa.

Seura järjestää esitelmätilaisuuksia seuraavilla paikkakunnilla: Heinola, Helsinki, Imatra, Joensuu, Jyväskylä, Kajaani, Karjaa, Kesälahti, Kotka, Kuopio, Lahti, Lohja, Oulu, Pori, Savonlinna, Tampere, Turku ja Varkaus. Se julkaisee kirjoja ja Kristosofi-nimistä lehteä.

Tiedot päivitetty: 15.05.2018

Linkkejä

Yhteys muihin yhteisöihin muokkaa

Emoyhteisöt

Lähteet muokkaa

Kirjat

Heino, Harri: Mihin Suomi tänään uskoo, 89-90. Helsinki: Werner Söderström, 1997. 283-284